VT Logo LUFI Klub

Vizitúra útvonalak

Berettyó


A Berettyó nem a könnyen hajózható folyók kategóriájába tartozik. Nem túl széles, néhol két hajó sem fér el egymás mellett, megfordulni (különösen a felső szakaszon) szinte lehetetlen. Bedőlt fák, az ágakon fennakadt hulldék (rothadó szemét is!), a hidak alatt sziklák nehezítik a haladást.

Kikötési lehetőség alig akad, az is főként a hidak alatt. A part közepes vízállásnál végig magas, hajókat kiemelni csak egyenként lehet. Az ártéren azonban végig kíváló táborozóhelyek vannak.
Berettyóújfalutól egy-másfél nap alatt végig lehet érni a folyón. Elég sebesen folyik, ahol nincs akadály, jól lehet haladni. Az folyó utolsó öt kilométerén a helyzet megváltozik, a duzzasztás miatt a folyó képe hasonló lesz, mint a Ráckevei Duna, gyakorlatilag megszűnik folyni. A Körösbe való befolyás előtt gyönyörű ártéri erdő.
A víz fürdésre alkalmas, bár helyenként szemetet dobálnak bele a helybéliek, ami a keresztbe dőlt ágakon fennakad, és teljes szélességében eltorlaszola a folyót.
Fkm jelzések nincsenek.
Általánosságban a folyó azoknak ajánlható, akik nem riadnak vissza egy kics dzsungelharctól, és nem akarnak sűrűn kiszállni a hajóból.


Térkép: A Körös-vidék túristatérképén, 7 fkm - 0 fkm.

fkm. leírás


43,4Berettyóújfalu közúti híd. Jó kikötési és sátorozási lehetőség. Jó kiindulópontja a túrának. A híd alatt sziklák vannak, alacsony vízállásnál vigyázni kell rájuk.
6,5Szeghalom közúti híd. Jó kikötési és táborozási lehetőség.


Témakörök | LUFI Klub Home Page | Vizitúra információk